1.Study of earthquakes is known as 
D)Ecology
C)Seismology
B)Numismatics
D)None of these


2.Ecology deals with 
A)Birds
B)Cell formation
C)Relation between Organisms and their environment
D)Tissues

3.Meteorology is the science of 
A)Weather
B)Meteors
C)Metals
D)Earthquakes

4.Oncology is the study of
A)Birds
B)Cancer
C)Mammals
D)Soil

5.Study of life in outer space is known as 
A)Endobiology
B)Exobiology
C)Enterobiology
D)Neobiology

6.Numismatics is the study of 
A)Coins
B)Numbers
C)Stamps
D)Space

7.Eugenics is the study of 
A)Altering humans beings by changing their genetic components
B)People of European origin
C)Different races of mankind
D)Genetics of plants

8.Ornithology is the 
A)Study of bones
B)Study of birds
c)Study of smells
d)None of these

9.Who invented the Doctor’s thermometer? 
A)Fahrenheit
B)Edison
c)Galileo
D)None of these

10.Who among the following is associated with the invention of computers? 
A)Edison
B)Babbage
C)Mac Millen
D)Rangabhashyam

11.Who proposed the chemical evolution of life? 
A)Darwin
B)Lammarck
C)Oparin
D)Haechel

12.The telephone was invented by 
A)AJohn Logie Baird
B)Alexander Graham Bell
C)Thomas Elva Edison
D)James Watt

13.Who among the following evolved the concept of relationship between mass and energy? 
A)Einstein
B)Planck
C)Dalton
D)Rutherford

14.Robert Koch worked on
A)Tuberculosis
B)Cholera
c)Malaria
D)Diabetes

15.Who discovered Uranus? 
A)Herschel
B)Ganleo
C)Copernicus
D)None of these

 Answers.
1-   B
2-  C
3-  A
4-  B
5-  B
6-  A
7-  A
8-  B
9-  A
10-B
11-C
12-B
13-A
14-A

15-A